Draagdoeken en ergonomische dragers

Gedurende de zwangerschap heeft een kindje bij de moeder in de buik gezeten. Ook na de geboorte is een kindje op zoek naar deze warmte, geborgenheid en nabijheid. Dit kan je onder andere geven door te dragen. Dragen is niet alleen voor kleine baby’s geschikt, ook oudere kindjes kunnen gedragen worden in een draagdoek of ergonomische drager.

Het dragen van je kindje heeft veel voordelen:

 • In een draagdoek of een ergonomische drager heeft het kindje een natuurlijke houding; als je op de juiste manier draagt, ondersteunt dit de lichamelijke ontwikkeling van je kindje.
 • Wanneer kindjes onrustig zijn door krampjes of reflux kan dragen verlichting geven voor het kindje.
 • Ook bevordert dragen de hechting tussen ouder en kind. Omdat ze dichtbij zijn kunnen ze je ruiken, je hartslag horen en voelen ze de lichaamswarmte en bewegingen.
 • Wanneer je borstvoeding geeft is het mooi dat het directe contact met je kindje de aanmaak van oxytocine bevordert.
 • Een heel praktisch voordeel is dat je tijdens het dragen van je kindje je handen vrij hebt voor andere dingen.
 • Ook is het ideaal wanneer je naar buiten gaat. Je bent niet beperkt door een kinderwagen of buggy.

Kortom, dat zijn er heel veel!

Als je wil dragen dan is het voor jou en je kindje het fijnste als dit op een ergonomische manier gebeurd. De lichamelijke ontwikkeling van je kindje wordt alleen ondersteund als je ergonomisch draagt. Dat houdt in dat de draagwijze voor zowel de ouder als het kindje comfortabel zijn en de natuurlijke houding respecteert. Er zijn vele dragers te koop, ook bij baby speciaalzaken, die niet ergonomisch zijn.

 

Hoe herken je een ergonomische drager?

 • Het kindje wordt rechtop gedragen;
 • De drager is soepel zodat het ruggetje van het kindje de natuurlijke bolling kan aannemen;
 • De benen worden van knieholte tot knieholte ondersteund en de knieën moeten daarbij hoger zijn dan de billen. (M-houding / kikkerhouding)
 • De drager biedt voldoende neksteun indien het kindje de nekcontrole nog niet voldoende ontwikkeld heeft;
 • De drager is voor zowel de ouder als het kindje comfortabel en ergonomisch. Het gewicht wordt gelijkmatig verdeeld over schouders en heupen.

Ben je benieuwd naar een ergonomische drager of draagdoek en wil je er enkele uitproberen? Dat kan bij Mens & Kinders!

We helpen je graag met het passen en afstellen van de drager zodat je een drager vindt die bij jou / jullie past en waar je dan ook veel plezier van hebt.
Daarnaast geven we je advies over de verschillen tussen draagdoeken, zodat je een gedegen keuze kan maken.
We verkopen verschillende merken draagdoeken en ergonomische dragers waaronder Tula, Ergobaby, Isara, Pure Baby Love, Hoppediz en VipCarrier.

Kom langs in de winkel, we helpen je graag!

Pas consult
Kosteloos
Je kunt bij ons altijd tijdens openingstijden binnenlopen om de verschillende opties te passen en advies te krijgen over de verschillende systemen. Als het rustig is in de winkel kunnen wij je uitgebreid adviseren. Het komt nog wel eens voor dat het druk is en we onze tijd moeten verdelen. Dit is vaak geen enkel probleem. Wil je toch graag een afspraak maken (bel 038 737 0195) dan kan dit natuurlijk en kun je ongestoord passen. Hier vragen we €25 voor en duurt ongeveer 45 minuten.
Buik- of Rugknoop Geweven doek
€40,-
In 1 tot 1,5 uur legt een draagconsulent 1 knoop uit: de buikknoop, de rugknoop of heupdragen. Je oefent eerst met een pop en op het einde kan je nog een keer met je eigen kindje oefenen. Na dit draagconsult weet je precies hoe je de doek knoopt voor een zo optimaal mogelijke draagbeleving voor zowel je kindje als voor jezelf!